Lehetetlen megmondani, vajon a kormány igazolt néhány használható médiastratégát, vagy csak szerencséjük volt, de kommunikációs szempontból a magánnyugdíjpénztárak kinyírása a lehető legjobb lépés volt a Költségvetési Tanács ellehetetlenítése után. Tökéletes elterelés, mintha egy atombombát dobtak volna le kis hazánkba. Ma mindenki a nyugdíjüggyel foglalkozik, ezért méltatlanul kevés szó esik a másik, a kevésbé fontos, de így sem lényegtelen eseményről.

Van benne valami körülírhatatlanul visszataszító, ahogy a Fidesz egy önálló képviselői indítvánnyal elvonja egy költségvetési szerv forrásainak 98 százalékát, de amúgy „hagyja” működni. Itt a jobb oldali visszapillantó, autózz fiam, ha kedved tartja!

Jó, jó a sofőr vitathatatlanul baloldali kötődésű, bár 2004-ben még jó volt a Fidesznek a Monetáris Tanácsba, és ama kevés pénzügyi szakember egyike, aki nemzetközileg is elismert. Az is kétségtelen, hogy a KT tanulmányaiban nem értett egyet a kormány gazdasági és költségvetési politikájával, de furcsa mód a hazai elemzők, bankok, gazdaságpolitikai szakemberek és jó eséllyel a külföldi befektetők is inkább neki hittek, mint a kormányzat cilinderből elővarázsolt számainak, és hurráoptimizmusának. Furcsa: ha rosszabbul végzik a munkájukat a Tanács szakértői, alighanem jövőre is lenne munkájuk: íme a magyar kontraszelekció magasiskolája.

Válaszul Varga József (bár alighanem egy nála fontosabb személy fejéből pattant ki az ötlet) elvonná a KT pénzét, mert az a 835 millió pazarlás, egy „fölösleges” intézmény fenntartására. Egy a közéletben minimálisan jártas egyén minimum száz olyan helyet tudni mutatni a költségvetésben, ahonnét jó szívvel el lehetne vonni ekkora összeget, ha a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány történetesen ne bírná ki eme plusz juttatás nélkül, én csupán kettőt mondanék. Nem kell bonyolult reformokra, megtakarításokra gondolni, azzal nem erőltetném se a kormányt se a képviselő urat.

De ott van az Állami Számvevőszék, amely ugyan ellenőrizheti a kormány és az önkormányzatok működését (ha meri), de nem szankcionálhat, nem kényszeríthet, még csak nem is nagyon javasolhat. Tehet okos megállapításokat ha telik tőle, de senki sem figyel rá. És jövőre több mint hét milliárd forintból csinál valami teljesen fölöslegeset. Bár tagadhatatlan, hogy egy volt Fideszes képviselő az elnöki székben, komoly szakmai súlyt ad a szervezetnek.

A másik könnyű jelölt a köztársasági elnök hivatala. Az eddig elkészített javaslatok szakmai színvonalát azt hiszem nem kell részleteznem, de még ha nem csak szépek, de ügyesek is lennének az ott dolgozók, akkor sincs rájuk szükség. Schmidt Pál nem vizsgálgatja a törvényeket, csak aláírja őket: elég neki egy aprócska szoba a Parlamentben, közel az ülésteremhez, meg néhány jó toll. Ha nem akarunk kiszúrni vele, akkor egy titkár, egy rendezvényszervező a külföldi utakhoz, egy beszédíró a miniszterelnökségről, meg egy sofőr. Esetleg egy nyelvhosszabbító sebészeti beavatkozás, hogy egészen mélyre beérjen.

 

Nehéz pontosan meghatározni, mit veszítünk a KT-szétverésével, ami érzékelhető az némi illúzió a demokráciáról. Korábban nem nagyon érdekelt, kik és mit szakértenek ott, most csak dacból is támogatnám őket, remélem hogy valahogy vissza tudnak lőni a kormánynak. Ha csinálnának egy alapítványt, nekik elküldeném adóm egy százalékát, még ha egy kiadós APEH ellenőrzés járna is érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekozlofiuk.blog.hu/api/trackback/id/tr62473107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járj egyenes úton! 2010.11.28. 07:50:02

A közismert szólásmondás tulajdonképpen minden törvény lényege, főleg, ha hozzátesszük a kiegészítést: "... ha nem járhatsz görbén." Egy jó törvény olyan szabályokat fektet le, amik a jóra ösztönöznek, például azáltal, hogy a deviáns, tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása