Blogger nyomor

 2011.01.04. 14:20

 

Eredetileg még 2009 ősszén akartam elkezdeni a blogot, de nem lett volna értelme: a politikai élet akkoriban olyan egyszerű volt, mint egy faék. Volt egy egy megtört, szétesett, letargikus és régóta impotens szocialsita frakció, amely csak abban értett egyet, hogy az utolsó pillanatig kapaszkodni kell a székekbe, és egy a győzelmében magabiztos Fidesz, aki éppen ezért nem akart sem együttműködni, sem korrekt lenni. A földön fekvőbe nem rúgunk elv alapján a szocialistákról nem akartam írni, a Fidesz meg nem csinált az ég világon semmit, csak ígérgetett meg rombolt – de reálpolitikai alapon jól csinálta, hiszen működött a recept.

 

Utólag se nagyon lehetne bármi érdekeset írni erről az időszakról, legfeljebb ilyen kérdés-felelek formában:

 

Elszúrta az MSZP a kormányzása 8 évét? Világbajnok módon (bár máris feltűnt egy újabb bajnokaspiráns).

 

Jó, hogy lemondott Gyurcsány Ferenc?

Igen, mert nemcsak a legnépszerűtlenebb miniszterelnök volt, aki ráadásul semmi pozitívat nem csinált kormányzása alatt, bár úgy tűnt nagyon akar.

 

Jól végezte a munkáját a Bajnai kormány?

Általában nem, hiszen zömmel ugyanazok alkották mint a korábbi szocialista vezetéseket. A válság menedzselést (szándékosan nem írok válságkezelést) a lehetőségekhez képest igen, de mivel a lehetőségek nagyon szűkre szabottak voltak, összességében megállapítható, hogy felelőtlenség volt belevágni.

 

De a kormányváltás után sokkal érdekesebbé vált a világ. Maradt temérdek probléma a két szocialista ciklusból, még egyszer annyi az elmúlt húsz évből, és ezzel szemben állt egy kétharmados, roppant elszántnak látszó kormánytöbbség. A miniszterelnök óriási változásokat ígért, amelyet persze kellő szkepticizmussal fogadtam, de azért legalább lehetett miért reménykedni.

 

A kormány első huszonkilenc pontja is ilyen volt: alapvetően visszás, de voltak előremutató jelek. Aztán persze jött egy nagy csönd, de ezt megint lehetett reálpolitikával magyarázni: meg akarták nyerni az önkormányzatokat is, nyilván nem kezdenek kedvezőtlen intézkedésekkel. De megint csak ott élt a remény, hogy bár kívülről nem látszik, szorgos törpék a minisztériumokban keményen reszelgetik a reformokat. Eljön az október, a narancssárga polgik még meg sem melegedtek a székükben, és beindul a kormány gőzerővel.

 

Aztán jöttek a különadók, az AB törvények, a magánynyugdíjpénztárak, majd az új médiatörvény és velük együtt a pofára esés. Mert miközben a Fidesz elfoglalta/megfélemlítette a magyar közéletet, semmi mást nem csinált. Szíjártó Péter két külföldi nyilatkozat félremagyarázása között egyszer sem vette a fáradtságot hogy bejelentsen egy elinduló reformot, de még egy valamire való szakpolitikai kezdeményezést sem. Valami olyasmit, amiről nem csak zsigerből lehet írni, ami nem nyilvánvalóan gáz, hanem körüljárni, megvizsgálni, elemezni lehet a kérdést: kifejteni, hogy miért jó vagy rossz. Most komolyan, valaki képes felidézni bármi fontos történést a felsoroltakon kívül?

 

Ebből adódóan a gyorsan megunható, és teljesen felesleges hőbörgésen kívül nem sok terepe marad egy bloggernek, aki ha lehet kerülné a trollkodást. Volt egy oktatási reformnak csúfolt valami, ami korlátozottan volt oktatási és egyáltalán nem reform, de az is csak egy vitaanyagig még pár kósza kritikáig jutott, még a valódi társadalmi vita sem kezdődhetett meg, máris elakadt. Pedig nagyon finoman taposott meg alig néhány lábat, miközben semmi nagyívűt nem tervezett. Ezek után aligha meglepő, hogy a kormány korábbi ígéretei ellenére nincs napirenden egyetlen reform(tervezet) tárgyalása sem. Pedig lenne mit átírni: elég csak az egészségügyre, az oktatásra, a nyugdíjakra, az adókra, vagy a közigazgatásra gondolni, és könnyen lehet, hogy kihagytam fontos témákat. Hogy egy szupertitkos létesítményben néhány zseni elszántan dolgozik rajtuk, vagy elegánsan el lettek feledve, jelen pillanatban nem látható, de a jövő nem kecsegtet semmi jóval.

 

A kérdés csupán az, hogy most, amikor már nincs mit (legalábbis remélem) elfoglalni, jobban ellenőrizni, uralni, vajon a kormány és az a hatalmas (meg az a törpe) frakció hajlandó lesz-e végre az ország problémáival (is, szigorúan mellékállásban) foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekozlofiuk.blog.hu/api/trackback/id/tr332559936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy_fehér 2011.01.12. 00:07:51

Kedves Hapci!
Attól tartok, hogy költői kérdést tettél fel, s te magad is tudod, nem fog sem a kormány, sem a frakció az ország ügyeivel foglalkozni. Most az EU-s elnökség a fontos, mert az a látványos, ott lehet a kamerák és vakuk kereszttüzében mutatkozni. Meg néha úgy fog tűnni, mintha OV vezetné Európát! Minket meg az orrunknál fogva! Azt hiszem, hogy a választópolgárok ingerküszöbét még nem érték el az elmúlt félév cselekedetei. Majd ha februárban megkapják a fizetést, meg ha 400 Ft lesz a benzin. A helyzet aggasztóan emlékeztet arra a történetre, melyet (ha jól emlékszem) a Hét mesterlövész című filmben mesélnek el:
Valaki kiugrik a 10-dik emeletről, s minden emeletnél megszólal: még minden rendben van!
Jó lenne tudni, hogy hanyadik emeletnél tartunk!

!Hapci! 2011.01.17. 14:18:41

Kedves Nagy_fehér:

Én úgy fogalmaznék, hogy az előjelek semmiképpen sem jók, de őszintén kíváncsi vagyok, mit tud összehozni a kormány, ha nem érzi fenyegetve magát, vagy azt hogy kényszerhelyzetben van. AZ EU elnökség sokkal több kudarccal fog járni mint sikerrel (mert felkészületlenek vagyunk) és különben sem érdeklik az embereket. Persze ettől még simán megcsinálhatják, hogy semmi érdemlegeset nem tesznek, kihúzzák a négy évet és újraválasztatják magukat, de annál azért jobban érdekel a közélet és az ország boldogulása, hogy ne reménykedjek valami hozzáadott értékben.

Nagy_fehér 2011.01.28. 18:42:10

Kedves Hapci!
Igazán megleptél azzal az állításoddal, hogy a kormány fenyegetve érzi magát. Lehet, hogy rosszak a látási viszonyok, de én éppen azt látom, hogy a kormány fenyeget. Azt persze nem tagadom, hogy van némi kényszerpálya, de az nem meglepő és nem egyedi dolog. Kényszerhelyzetben volt a Horn-kormány, a Gyurcsány-kormány, s különösen a Bajnai-kormány is. Steril, laboratóriumi körülmények közt mindegyik kimagaslót tudott volna alkotni (talán egyik-másik alkotott is), de az élet nem steril és nem biztosít laboratóriumi körülményeket. Ezt Orbán Viktor is tudta (tudnia kellett!), amikor elindult a választásokon, s mindenfélét beígért. Ha pedig nem tudta, már akkor nem volt alkalmas a miniszterelnökségre.
Nekem az a véleményem, hogy Orbán Viktor számára most az a legfontosabb, hogy olyan átalakításokat valósítson meg a politikai életben, melyek mentén biztosan a FIDESZT, illetve őt válaszják meg 2014-ben is. Ennek még azt is aláveti, hogy esetleg sikertelen lesz a magyar EU elnökség. Nem azért lesz sikertelen, mert szakmailag esetleg nem jól állnak hozzá, hanem azért, mert a diplomáciai kapcsolatok kudarcot vallanak a belpolitikai akciók és az arrogáns magatartás miatt.
Azt azonban határozottan helyeslem, hogy nem adod fel a reményt. Most már csak az a kérdés, hogy mit fogadsz el hozzáadott értéknek, s mennyivel éred be!

!Hapci! 2011.02.09. 09:14:45

@Nagy_fehér:

Kedves Nagy Fehér!

Meggyőződésem, hogy hogy a fenyeget és a fenyegetve érzi magát között erős kapcsolat van. Sőt azt is készséggel elismerem, hogy ez jelenleg sokkal inkább paranoia mint valódi probléma. De a kormány nyilván nem csak a mára gondol, és különben is a mértéktartás nem a kedvenc erénye.
Én személy szerint egyáltalán nem foglalkozok azzal hogy egy párt mit ígért a választások előtt, mert a magyar politikai kultúra lehetővé teszi a 180 fokos pálfordulást is a hatalom megszerzése után. Azt is teljesen normálisnak (bár nem szimpatikusnak) tartom, hogy a mindenkori kormány meg akarja őrizni a hatalmát, olyan intézkedéseket hoz. Hogy a kormány mit akar valójában, az ígéreteik szerint még februárban kiderül, aztán lehet örülni/morogni.

Nagy_fehér 2011.02.09. 19:53:15

Kedves Hapci!

Egyre több dologban értünk egyet. Ez jó, mert azt jelenti, hogy a világról (és a benne totyorgó emberkékről) alkotott nézeteink közelebb vannak egymáshoz, mint elsőre gondolta. De csak részben jó, mert vitatkozni úgy igazán élvezetes, ha ütköztetjük nézeteinket, s nem párhuzamosan futtatjuk őket.
No, azért egy darabig még - úgy gondolom - találunk ütköztetni valót.
Szerintem ugyanis éppen a mérték és a mértéktartás a politika (és a demokrácia) egyik meghatározója. Meg a tisztességé, már ha lehet a politika kapcsán tisztességről beszélni. Igaz, hogy a "mindenkori kormány meg akarja őrizni a hatalmát, olyan intézkedéseket hoz", de a mértéktartás ....
Dícséretes, ha egy sprinter mindent beleadva küzd a győzelemért, de ha a "minden" közben elgáncsolja az ellenfelét, akkor már nem érdemel dícséretet. A FIDESZ most olyan futóversenyt szeretne megnyerni (most készíti elő a terepet), ahol az ellenfelek göröngyös terepen és lejtőnek felfelé kell fusson, míg ők a tükörsíma versenypályán startolnak (a hátszelet is meg fogják oldani, ha hagyjuk). Ehhez kell átalakítani a választási törvényt, az Alkotmányt, s ehhez kell a média törvény és a Médiatanács, valamint a kettős állampolgárságról szóló törvény.
süti beállítások módosítása